Πλακάκια πορσελάνης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Home/Νέα/Πλακάκια πορσελάνης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η πορσελάνη είναι γνωστή για τη γυαλιστερή και λεία υφή της, καθώς και για την κομψή και κλασική εμφάνισή της. Το ίδιο και τα πλακάκια.

Για πάνω από έναν αιώνα, τα πλακάκια πορσελάνης στολίζουν δάπεδα και τοίχους με την ιδιαίτερη ομορφιά και τις πολλές λειτουργικότητες τους. Τα παλιά χρόνια, τα πλακάκια από πορσελάνη ήταν περιορισμένα για χρήση σε μπάνια και κουζίνες. Τώρα όμως, μαγεύουν κάθε γωνιά του σπιτιού.

Τα πλακάκια πορσελάνης είναι πλακάκια λείας επιφάνειας με απαράμιλλη ομορφιά. Θεωρούνται πολύτιμα για την ευελιξία τους και μπορούν να κάνουν το δάπεδο και τον τοίχο σας να φαίνονται πιο σαγηνευτικοί. Τα πλακάκια δαπέδου και τοίχου από πορσελάνη διαθέτουν τεράστια αντοχή, ανθεκτικότητα και ποικίλα σχέδια και υφές που ταιριάζουν στο γούστο σας.

Τα πλακάκια πορσελάνης είναι μια καλύτερη εκδοχή των κεραμικών πλακιδίων. Παρόλο που αρχικά φαίνονται ίδια, και τα δύο αυτά πλακάκια έχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους. Τα πλακάκια πορσελάνης είναι πιο ανθεκτικά, ισχυρά και έχουν μεγαλύτερη αντοχή.

Η διαφορά μεταξύ πορσελάνης και κεραμικών πλακιδίων είναι εμφανής ακόμη και από την εξωτερική τους εμφάνιση. Τα πλακάκια πορσελάνης έχουν λείες επιφάνειες, ενώ τα κεραμικά έχουν χοντρές επιφάνειες.

Γιατί είναι όμως πιο ανθεκτικά από τα κεραμικά πλακίδια; Λόγω της διαδικασίας κατασκευής του.

Τα πλακάκια πορσελάνης κατασκευάζονται από εκλεπτυσμένο λευκό πηλό, άστριο, καολίνη και χαλαζία. Τα συστατικά αναμιγνύονται με διαφορετικές χρωστικές για να χρωματίσουν τα πλακίδια. Το μείγμα αναμειγνύεται καλά, στη συνέχεια ξηραίνεται και κονιοποιείται.

Αυτή η μορφή σε σκόνη πιέζεται σε εξαιρετική πίεση για να διαμορφώσει το πλακίδιο. Στη συνέχεια, τα πλακάκια εκτυπώνονται με ειδικά μηχανήματα και δίνονται διαφορετικές υφές και σχέδια που ταιριάζουν σε κάθε χώρο.

Στη συνέχεια προστίθεται ένα στρώμα λούστρου για να γίνει πιο ανθεκτικό στην υγρασία και μετά ακολουθεί η διαδικασία ψησίματος.

Κατά τη διαδικασία του ψησίματος, το πλακίδιο θερμαίνεται σε εξαιρετικά υψηλή θερμοκρασία, περίπου 1200 °C στον κλίβανο. Σε αυτή τη διαδικασία, όλη η υπόλοιπη υγρασία αφαιρείται και ο μαλακός πηλός μετατρέπεται σε σκληρό, καθιστώντας τον πιο ανθεκτικό, μη πορώδες και άκαμπτο ως υλικό.

Αφού περάσουν χρόνο στον κλίβανο, τα πλακίδια ψύχονται. Μετά από αυτό, γυαλίζονται και κόβονται στην τελική τους μορφή. Τώρα, τα πλακάκια είναι έτοιμα για τοποθέτηση.

Τα πλακάκια δαπέδου από πορσελάνη έχουν μια ιδιαίτερη αύρα. Μπορούν να μιμηθούν οποιοδήποτε πλακίδιο.

Ένα από τα πιο συχνά οφέλη των πλακιδίων πορσελάνης είναι ότι μόλις τοποθετηθούν, μπορείτε να απολαύσετε την ομορφιά τους για δεκαετίες.

Όπως αναφέρθηκε, η πορσελάνη αποτελείται από εξευγενισμένο πηλό σε πολύ υψηλή θερμοκρασία και έχει παχύτερο πλάτος από τα άλλα αντίστοιχά της.

Είναι αρκετά δυνατά για να αντέχουν σε οποιοδήποτε περιβάλλον, προσθέτοντας ομορφιά με την πάροδο των χρόνων.

Εάν τα πλακάκια πορσελάνης λερωθούν, πρέπει να τα σκουπίσετε με ένα υγρό πανί. Για βαθύ καθαρισμό, προσθέστε μερικές σταγόνες ξύδι στον κάδο σφουγγαρίσματος και σφουγγαρίστε το πάτωμα.

Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα του πλακιδίου πορσελάνης είναι η ικανότητά του να αντιστέκεται στην υγρασία. Σε αντίθεση με άλλα υλικά δαπέδων, είναι σχεδόν πλήρως αδιάβροχα με ποσοστό απορρόφησης νερού μικρότερο από 0,5%. Αυτό το χαρακτηριστικό τα κάνει ιδανικά για κουζίνες, μπάνια και υγρούς χώρους. Επιπλέον, δεν υπάρχουν πιθανότητες ανάπτυξης μούχλας, βακτηρίων και φθοράς, καθώς δεν συγκρατούν την υγρασία.

Τα μοντέρνα πλακάκια πορσελάνης είναι ανθεκτικά στον παγετό, καθιστώντας τα κατάλληλα για εξωτερικούς χώρους.

Ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς για περιοχές που έχουν μεγάλη κίνηση είναι οι φθορές των πλακιδίων (ράγισμα, θρυμματισμός), κάτι που δεν θα συμβεί με τα πλακάκια πορσελάνης. Αυτό το υλικό δαπέδου είναι άκαμπτο, στιβαρό και αρκετά στιβαρό για χρήση σε εμπορικούς και δημόσιους χώρους.

Τα πλακάκια πορσελάνης είναι ανθεκτικά στη φθορά, γεγονός που τα καθιστά τέλεια ακόμη και για την πιο σκληρή χρήση.

Ποικιλία επιλογών

Ένα από τα πλεονεκτήματα των πλακιδίων πορσελάνης περιλαμβάνει μια ποικιλία επιλογών για να διαλέξετε. Διατίθενται σε διαφορετική χρωματική αντίθεση και μεγέθη.

Εκτός όμως από τα πολλά πλεονεκτήματα των πλακιδίων πορσελάνης, υπάρχουν και ορισμένα μειονεκτήματα. Ωστόσο, τα οφέλη είναι πάντα περισσότερα.

Αρχικά, τα πλακάκια πορσελάνης δεν μπορούν να τοποθετηθούν με απλές τεχνικές DIY. Απαιτούν επαγγελματική βοήθεια για την εγκατάσταση.

Τα πλακάκια πορσελάνης είναι σχετικά πιο ακριβό υλικό από τα κεραμικά πλακίδια. Επίσης είναι βαρύτερα από άλλα πλακάκια. Έτσι, προτού τοποθετήσετε πλακάκια πορσελάνης στους επάνω ορόφους του σπιτιού σας, βεβαιωθείτε ότι το κτίριό σας είναι αρκετά ανθεκτικό ώστε να αντέχει αρκετή πίεση.

Τα πλακάκια δαπέδου από πορσελάνη είναι προτιμότερα για τους χώρους του πρώτου ορόφου. Χρειάζεται ένα υποδάπεδο για να αντέξουν το βάρος.

Τύποι πλακιδίων πορσελάνης

Υπάρχουν διαφορετικά πλακάκια πορσελάνης που έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τα οποία πρέπει να αναζητήσετε πριν κάνετε την τελική επιλογή. Έτσι οι κύριοι τύποι πλακιδίων πορσελάνης είναι:

Πλακάκια πορσελάνης γυαλισμένα και γυαλιστερά

Ένας από τους ευρέως χρησιμοποιούμενους τύπους πλακιδίων πορσελάνης, είναι αυτά που έχουν ένα επιπλέον στρώμα γυαλιστερού φινιρίσματος. Μετά το ψήσιμο, τα συγκεκριμένα πλακάκια υποβάλλονται σε περαιτέρω επεξεργασία με φινίρισμα λούστρου για να γίνουν πιο αδιάβροχα και γερά.

Τα γυαλισμένα πλακάκια πορσελάνης έρχονται σε διαφορετικά χρώματα, φινιρίσματα και σχέδια. Η αδιάβροχη φύση τους τα κάνει ιδανικά για περιοχές που έχουν υγρασία.

Αυτά τα πλακάκια είναι ελκυστικά αλλά έχουν μικρότερη αντοχή από τα πλακάκια πορσελάνης χωρίς επιπλέον στρώμα γυαλιστερού φινιρίσματος. Επιπλέον, μπορούν να χάσουν τη γυαλάδα τους με την πάροδο του χρόνου.

Τα πλακάκια πορσελάνης μπορούν επίσης να αποκτήσουν υψηλό φινίρισμα και να μοιάζουν με φυσικές πέτρες. Το γυάλισμα είναι μια χειροκίνητη διαδικασία για να επιτευχθεί ένα λείο και λαμπερό φινίρισμα.

Ωστόσο, αυτές οι διεργασίες μπορούν να δημιουργήσουν μικροσκοπικούς πόρους στα πλακάκια και να συγκρατήσουν σωματίδια σκόνης. Παρόλα αυτά, τα πορσελάνινα πλακάκια εξακολουθούν να είναι ανθεκτικά στο νερό και στους λεκέδες, αλλά αν δεν σφραγιστούν σωστά, σιγά σιγά θα αρχίσουν να φαίνονται πιο βρώμικα.

Πλακάκια πορσελάνης ματ

Τα συγκεκριμένα πλακάκια δεν έχουν στρώμα λούστρου. Ένα φυσικό χρώμα πηλού ή μια χρωστική ουσία που προστίθεται στο αρχικό επίπεδο δίνει σε αυτό το πλακίδιο μια πιο γήινη και φυσική εμφάνιση. Τα πλακάκια πορσελάνης χωρίς υάλωμα έχουν διαφορετική επιφάνεια, όχι λεία, είναι πιο ανθεκτικά και μπορούν να αντέξουν τις διαφορετικές κλιματικές αλλαγές.

Πλακάκια πορσελάνης με διάφορες υφές ή πέτρα

Τα πλακάκια πορσελάνης με υφή έχουν μεσαία έως υψηλή μη λεία επιφάνεια. Τα πλακάκια από πορσελάνη με υφή μπορούν να ενισχύσουν την ομορφιά οποιουδήποτε τοίχου ή δαπέδου με την υπέροχη εμφάνιση τους.

Από ξύλο μέχρι τούβλο, πέτρα μέχρι μπαμπού ή ακόμα και φινίρισμα υφασμάτων, πλακάκια πορσελάνης με υφή είναι διαθέσιμα για κάθε γούστο και τύπο. Αυτά τα πλακάκια χρησιμοποιούνται κυρίως σε εξωτερικούς χώρους. Τα πλακάκια πορσελάνης με πέτρα ή διαφορετική υφή τελειώνουν πριν από το ψήσιμο, δίνοντάς τους μια αρκετά μη λεία εμφάνιση.

Τα πλακάκια από πορσελάνη μπορούν να δώσουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα δωμάτια του σπιτιού σας μέσω του στυλ τους. Τα πολυχρηστικά, ανθεκτικά και κομψά πλακάκια από πορσελάνη μπορούν να χρησιμοποιηθούν οπουδήποτε από την κουζίνα μέχρι το υπόγειο ή ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά αλλά και υποαλλεργικά.

Τα συνηθέστερα μέρη για να χρησιμοποιήσετε πορσελανάτα πλακάκια είναι:

Κουζίνες

Οι κουζίνες και τα πλακάκια πορσελάνης έχουν μια μακρά σχέση. Τα πλακάκια πορσελάνης χρησιμοποιούνται στις κουζίνες εδώ και πολύ καιρό, από τη διακόσμηση δαπέδων, τοίχων, πάγκων.

Οι κουζίνες είναι επιρρεπείς γενικότερα σε λεκέδες, επομένως χρειαζόμαστε πλακάκια που να αντέχουν τόσο σκληρή μεταχείριση. Τα πλακάκια κουζίνας από πορσελάνη ταιριάζουν καλύτερα σε τέτοιες συνθήκες αφού καθαρίζονται εύκολα, διατηρούνται και αντέχουν σε υψηλές θερμοκρασίες.

Μπάνια

Ομοίως με τις κουζίνες, τα μπάνια είναι εκεί όπου τα πλακάκια πορσελάνης χρησιμοποιούνται συχνότερα λόγω της αντοχής τους στην υγρασία.

Μερικοί υποστηρίζουν ότι η φυσική πέτρα είναι προτιμότερη για το δάπεδο μπάνιου, αλλά εάν δεν είναι κατάλληλα σφραγισμένη, η πορώδης φύση της θα διατηρήσει την υγρασία, με αποτέλεσμα λεκέδες ή ανάπτυξη μούχλας.

Αντίθετα, τα πλακάκια πορσελάνης δεν συσσωρεύουν την υγρασία με την πάροδο του χρόνου. Επιπλέον, τα αντιολισθητικά πλακάκια πορσελάνης έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, επομένως μην ανησυχείτε για την αλλαγή τους σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σαλόνι

Η ομορφιά των πλακιδίων πορσελάνης δεν περιορίζεται στα μπάνια και τις κουζίνες. Χρησιμοποιούνται ευρέως σε σαλόνια για να βελτιώσουν το εσωτερικό του καθιστικού. Τα πλακάκια πορσελάνης μπορούν να χαρακτηριστούν χαμηλής συντήρησης με μακροχρόνια ομορφιά.

Διατίθενται σε διαφορετικές αποχρώσεις χρωμάτων, υφών, μοτίβων, σχεδίων και φινιρισμάτων που σίγουρα θα ταιριάξουν στο δάπεδο ή στο σαλόνι σας.

Διάδρομοι και σκάλα

Οι διάδρομοι είναι το πρώτο πράγμα που βλέπετε σε ένα σπίτι. Για τους διαδρόμους, χρειαζόμαστε ένα υλικό πλακιδίων που είναι: ανθεκτικό και ελκυστικό.

Τα πλακάκια πορσελάνης ταιριάζουν απόλυτα σε αυτά τα χαρακτηριστικά, παρέχοντας κομψή εμφάνιση, ανθεκτικότητα, αντιολισθητικότητα και αίσθηση ζεστασιάς.

Εξωτερικοί χώροι

Τα πλακάκια πορσελάνης είναι η καλύτερη επιλογή για να διακοσμήσετε τον εξωτερικό σας χώρο. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε παντού, σε μπαλκόνια, βεράντες, κήπους, πισίνες και αυλές.

Ο κύριος λόγος είναι ότι είναι στιβαρά, ανθεκτικά και αντέχουν σε ακραίες καιρικές συνθήκες. Τα πλακάκια πορσελάνης εξωτερικού χώρου είναι ειδικά κατασκευασμένα με διαφορετικά πρότυπα για να ανταποκρίνονται σε όλες τις απαιτήσεις.

Πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν αγοράζετε πλακάκια πορσελάνης

Αρχικά θα πρέπει να ξέρετε πού θέλετε να τοποθετήσετε πλακάκια πορσελάνης, επειδή τα πλακάκια πορσελάνης που χρησιμοποιούνται για σαλόνια και διαδρόμους είναι πιο στιβαρά και ανθεκτικά.

Αντίθετα, τα πλακάκια μπάνιου πρέπει να είναι αντιολισθητικά και μη πορώδη. Τα πορσελάνινα πλακάκια εξωτερικού χώρου πρέπει να είναι αρκετά ανθεκτικά στις δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Επιλέξτε το τέλειο χρώμα για το πλακάκι σας. Τα πλακάκια πορσελάνης υπάρχουν σε διαφορετικά χρώματα και αποχρώσεις. Μπορείτε να βρείτε πλακάκια πορσελάνης σε κάθε απόχρωση, από ζωηρά χρώματα έως ψυχρά ή μπεζ χρώματα.

Επιλέξτε το τέλειο φινίρισμα. Τα πλακάκια πορσελάνης έρχονται σε διαφορετικά φινιρίσματα, όπως ρουστίκ και δομικά ματ, λαμπερά και κρυστάλλινα.

Συνοπτικά, τα πλακάκια πορσελάνης είναι στιβαρά, ανθεκτικά στο νερό και μπορούν να αντέξουν σε ακραίες καιρικές συνθήκες. Αυτά τα πλακάκια είναι τα καλύτερα για χρήση σε κατοικίες και εμπορικούς χώρους ενισχύοντας την ομορφιά του χώρου που θα τοποθετηθούν χάρη στην ιδιαίτερη κομψότητα που τα διακρίνει.

Στην εταιρία Κοντογιάννη στην Γιάννουλη Λάρισας, καθώς και στο ηλεκτρονικό κατάστημα της επιχείρησης θα βρείτε μια τεράστια ποικιλία από πλακάκια πορσελάνης που θα αρμόζουν στις δικές ανάγκες.


Info: Η εταιρεία Κοντογιάννη αριθμεί 40 χρόνια εμπειρίας στο χώρο των πλακιδίων και ειδών υγιεινής στη Λάρισα και πολλούς ευχαριστημένους πελάτες. Χάρη στην υψηλή επιστημονική της κατάρτιση, η αρχιτέκτονας Χριστίνα Μαρία Κοντογιάννη φροντίζει να παρέχει καινοτόμες ιδέες και πρακτικές λύσεις για τη λειτουργικότητα του χώρου σας. Η εταιρεία Κοντογιάννη εδρεύει στην Γιάννουλη Λάρισας και στα showrooms της επιχείρησης θα βρείτε πλακάκια και είδη υγιεινής κορυφαίας ποιότητας και υψηλής αισθητικής. Δείτε περισσότερα στο site της επιχείρησης kontogianni.com και στο ανανεωμένο ηλεκτρονικό κατάστημα kontogiannieshop.com  

Skip to content