Κεραμικά πλακάκια: Ένας χρήσιμος οδηγός για να κάνετε τη σωστή επιλογή

Home/Νέα/Κεραμικά πλακάκια: Ένας χρήσιμος οδηγός για να κάνετε τη σωστή επιλογή

Τετράγωνο, ορθογώνιο, εξαγωνικό, ματ, γυαλιστερό… Είναι δύσκολο να σκεφτούμε ένα πιο ευέλικτο υλικό δαπέδου από τα πλακάκια. Είναι επίσης γνωστά για την υψηλή αντοχή τους, την ευκολία συντήρησης και εγκατάστασης και είναι από τις πιο κοινές επιλογές για την κάλυψη δαπέδων και τοίχων.

Αρχικά να εξηγήσουμε πως η θεμελιώδης διαφορά μεταξύ κεραμικών πλακιδίων και πλακιδίων πορσελάνης έγκειται στην τεχνολογία πίσω από την παραγωγή τους. Η πορσελάνη είναι το αποτέλεσμα μιας πιο ελεγχόμενης διαδικασίας κατασκευής από τα συνηθισμένα κεραμικά, που κατασκευάζεται μέσω ενός μείγματος πορσελάνης και διαφόρων ορυκτών που καίγονται σε θερμοκρασία άνω των 1200 βαθμών Κελσίου. Το υλικό που προκύπτει είναι πιο ομοιογενές, πυκνό, υαλοποιημένο και ανθεκτικό από τα συμβατικά κεραμικά. Είναι επίσης λιγότερο πορώδες και επομένως έχει πολύ χαμηλό δείκτη απορρόφησης νερού, καθιστώντας το επίσης πιο ανθεκτικό. Αυτό το χαρακτηριστικό το καθιστά κατάλληλο για τοποθεσίες με αυξημένη κίνηση, όπως αεροδρόμια ή εμπορικά κέντρα. Τα τζάμια πορσελάνης είναι επίσης γνωστά για τη μεγαλύτερη χρωματική τους ποικιλία, παρέχοντας μια πλούσια προσαρμοσμένη εμφάνιση.

Το κεραμικό, με τη σειρά του, αποτελείται από ένα μείγμα αργίλου και ορισμένων ορυκτών. Λόγω των μικρών παραλλαγών και ανωμαλιών, μπορεί να αποφέρει ένα πιο ενδιαφέρον αισθητικό αποτέλεσμα.

Το φινίρισμα αναφέρεται στην επάνω επιφάνεια της επίστρωσης του πλακιδίου και μπορεί να είναι γυαλιστερό, γυαλιστερό, σατέν, ματ ή φυσικό.

Τα κεραμικά πλακάκια είναι ανθεκτικά, όμως αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εγκατάσταση και τοποθέτησή τους. Για να βελτιστοποιηθεί η ανθεκτικότητα, το υποδάπεδο ή η βάση πάνω στην οποία θα κολληθούν τα πλακάκια πρέπει να είναι επίπεδο, σταθερό και χωρίς ανωμαλίες. Ανάλογα με τις διαστάσεις κάθε πλακιδίου, πρέπει να χρησιμοποιείται το κατάλληλο κονίαμα. Για μεγαλύτερα κομμάτια, οι κατασκευαστές συνιστούν διπλή κόλληση στο υποδάπεδο και στο πίσω μέρος του πλακιδίου. Γενικά, η προσεκτική τήρηση των συστάσεων των κατασκευαστών είναι πάντα το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε.

Τα ανορθωμένα πλακίδια περνούν από μια διαδικασία κοπής που ονομάζεται λείανση, η οποία κόβει όλα τα κομμάτια στο ίδιο ακριβώς μέγεθος. Ως αποτέλεσμα, οι αρμοί έδρασης μπορεί να είναι ελάχιστοι, καθιστώντας τη συναρμολόγηση πιο αισθητικά ευχάριστη.

Για να υπολογίσετε τον αριθμό πλακιδίων που θα χρειαστείτε, θα πρέπει να γνωρίζετε την περιοχή του χώρου. Θα πρέπει επίσης να ξεκινήσετε με περισσότερα από τον ακριβή αριθμό πλακιδίων που θα γεμίσουν την περιοχή, λόγω σπασίματος και κοψίματος. Γενικά, η προσθήκη 5% έως 7% επιπλέον για να ληφθεί υπόψη η απώλεια περικοπής είναι αρκετή εάν το περιβάλλον είναι απλό (τετράγωνο ή ορθογώνιο με λίγες εγκοπές). Εάν το σχέδιο είναι διαγώνιο ή εάν το περιβάλλον έχει διακριτικό ή οργανικό σχήμα, τότε θα πρέπει να κοπούν πολλά κομμάτια στις γωνίες. Σε αυτά τα σενάρια, είναι σημαντικό να παρέχεται πλεόνασμα έως και 15% για να αποφευχθεί τυχόν έλλειμμα κατά την εγκατάσταση.

Μπορείτε να τοποθετήσετε πλακίδια πάνω σε άλλα πλακίδια, αλλά μόνο εάν η κάτω επιφάνεια έχει τοποθετηθεί σωστά και δεν έχει σπάσει ή αντιμετωπίζει προβλήματα, όπως γεμίσματα. Ωστόσο, αυτή γενικά δεν είναι η πιο έξυπνη επιλογή, και παρόλο που αρχικά η εξοικονόμηση κόστους μπορεί αργότερα να επιφέρει υψηλότερο κόστος. Λάβετε υπόψη ότι τα επικαλυπτόμενα δάπεδα θα μειώσουν ελαφρώς το ύψος του δωματίου και ότι οι πόρτες θα πρέπει να τροποποιηθούν για να ανοίξουν κανονικά.

Για να γνωρίζετε εάν ένα πλακίδιο είναι αντιολισθητικό ή όχι, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τον συντελεστή τριβής του, ο οποίος είναι ένας δείκτης αντίστασης ολίσθησης. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός, τόσο πιο «αντιολισθητικό» είναι το κομμάτι. Κάθε χώρα έχει τον δικό της κανόνα ως προς αυτό.

Για ευθείες κοπές πλακιδίων, χρησιμοποιείται γενικά ένα ειδικό εργαλείο που χαράζει και στη συνέχεια κόβει το πλακίδιο, δημιουργώντας καθαρό κόψιμο και καλό φινίρισμα. Για άλλες λεπτομέρειες ή αποκόμματα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί πριόνι δίσκου. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε τον κατάλληλο δίσκο για ένα ικανοποιητικό φινίρισμα στο πλακίδιο.


Info: Η εταιρεία Κοντογιάννη αριθμεί 40 χρόνια εμπειρίας στο χώρο των πλακιδίων και ειδών υγιεινής στη Λάρισα και πολλούς ευχαριστημένους πελάτες. Χάρη στην υψηλή επιστημονική της κατάρτιση, η αρχιτέκτονας Χριστίνα Μαρία Κοντογιάννη φροντίζει να παρέχει καινοτόμες ιδέες και πρακτικές λύσεις για τη λειτουργικότητα του χώρου σας. Η εταιρεία Κοντογιάννη εδρεύει στην Γιάννουλη Λάρισας και στα showrooms της επιχείρησης θα βρείτε πλακάκια και είδη υγιεινής κορυφαίας ποιότητας και υψηλής αισθητικής. Δείτε περισσότερα στο site της επιχείρησης kontogianni.com και στο ανανεωμένο ηλεκτρονικό κατάστημα kontogiannieshop.com  

Skip to content